Over iets minder dan drie maanden zijn de finalisten van de S.Pellegrino Young Chef Competitie bekend. Tijdens de Regionale Finale in London wordt slechts één Young Chef geselecteerd die door gaat naar de Grande Finale in Milaan. Wie dit is, ligt in handen van de jury die bestaat uit chefs van de verschillende deelnemende landen.
Wij kunnen u met trots melden dat Estée Strooker in Londen plaats neemt in de jury.
Fotografie: Eva Bours
Estée Strooker ontdekte al op jonge leeftijd haar passie voor koken. Ze deed horeca-ervaring op in de restaurants van haar oom, maar leerde het koksvak pas echt tijdens een koksopleiding en stages in Frankrijk. Als twintigjarige won ze de eerste Nederlandse Masterchef, waarna ze haar eigen restaurant ‘t Amusement in Arnhem opende.
Hier kookt Estée met haar team verrassingsmenu’s met smaken uit het seizoen. Culinaire hoogtepunten met de oorsprong dicht bij huis zodat het een authentiek Nederlands tintje krijgt. De Nederlandse keuken als ‘echte’ gastronomische stroming. Duurzaamheid vanuit de filosofie van ‘de korte keten’; dus zo min mogelijk schakels tussen leveranciers en consument. Ook het aan de kaak stellen van food waste is een belangrijke drijfveer in Estée’s keuken. Zowel op TV als professioneel.
Ondertussen runt ze twee restaurants in Arnhem; ’t Amusement, en eetwinkel Stroom. Bij 24 Kitchen was zij te zien in haar programma’s Estée in Parijs, Grenzeloos Koken en De Makkelijke Maaltijd. Ook was zij te zien in De Nieuwe Garde, een programma van de KRO-NCRV.
Daarnaast verschenen haar boeken: Vlees Noch Vis en Estée Kookt: De nieuwe Nederlandse keuken.
Naast Estée nemen de volgende chefs plaats in de jury:
Frida Ronge (Zweden), won veel prijzen en staat bekend als een visionaire, dynamische en creatieve chef-kok met een klein stukje Japan in haar Noord-Europese hart. Ze is culinair directrice bij TAK en UNN in Stockholm. Daarnaast heeft Frida meerdere restaurants geopend.
Brian Mark Hansen (Denemarken), heeft zijn eigen unieke stijl en wordt beschouwd als één van de meest befaamde culinaire kunstenaars van Denemarken. Hij heeft gewerkt bij Ruths Hotel in Skagen en Kong Hans Kælder en hij was souschef bij Søllerød Kro. Daarna stapte hij over naar Christiansholm in Klampenborg en werd hij chef-kok, in 2013 keerde hij terug naar Søllerød Kro.
Jess Murphy (Ierland), won tijdens de Restaurant Association of Ireland Awards 2018 maar liefst drie titels. Allereerst ontving zij de titel beste chef van Ierland met haar Michelin Bib Gourmad restaurant Kai. Daarnaast won het restaurant nog de Digital Award en werd Jess utigeroepen tot beste chef-kok in Connacht, één van de vier provincies van Ierland.
Bjørn Svensson (Noorwegen), is chef-kok van Restaurant Galt dat in 2019 één Michelin Ster haalde. Bjørn is al een lange tijd actief in de gastronomische industrie, hij is chef-kok geweest van restaurants Oscarsgate en Fauna waarmee hij schitterde Michelin-gids. Inmiddels heeft hij beiden restaurants gesloten en focust zich volledig op Restaurant Galt.
Monica Galetti (Groot-Brittanië)
De uit Nieuw-Zeeland afkomstige chef-kok Monica Galetti was de eerste vrouwelijke chef die het team leidde in de prestigieuze Le Gavrouche in Londen. Ze opende onlangs haar eigen restaurant Mere in Londen, geïnspireerd door haar Franse trainingen, de Stille Oceaan en haar eigen reizen. Ze is ook een televisiepresentatrice, ze is sinds 2009 jury bij MasterChef: The Professionals.
Adam Byatt (Groot-Brittanië)
Adam Byatt is een Britse chef-kok geboren in Essex. Hij heeft twee restaurants in Clapham; Trinity en Bistro Union, met respectievelijk een Michelin-ster en Bib Gourmand. Hij heeft ook een aantal tv-optredens gemaakt, waaronder BBC One's Saturday Kitchen en publiceerde zijn eerste boek How To Eat in 2010.